Potraviny, ktoré naštartujú imunitu na jeseň

Jeseň je obdobie nádherne sfarbených lesov, silného vetra a dažďa klopkajúceho na okná domov. Toto nostalgické obdobie dáva zabrať našej imunite. Okrem užívania farmaceutických prípravkov, ktoré môžu mať rôzne skryté nežiaduce účinky, môžete svoju imunitu povzbudiť prírodnými prostriedkami ako sú imunostimulujúce potraviny. Pripravili sme prehľad skvelých piatich potravín, ktoré nájdete vo svojej domácnosti a riadne s nimi rozbehnete svoju imunitu.

Jogurt

Áno, tento bežne dostupný mliečny výrobok by mal byť dennou súčasťou nášho jedálnička. Živé jogurtové kultúry sú vlastne to, čomu hovoríme probiotiká. Probiotiká upravujú črevnú mikroflóru tak, aby v nej nedokázali prežiť škodlivé baktérie, ale naopak, darilo sa tým prospešným. Podľa štúdii, jeden bežne veľký jogurt denne je rovnako účinný pri zvyšovaní imunity ako probiotické tablety.

Jogurt je zdroj živých probiotických kultúr
Jogurt je zdroj živých probiotických kultúr

Ovsené vločky a jačmenné krúpy

Plodiny, ktoré boli mimoriadne populárne, vďaka ľahkej dostupnosti, u našich predkov by sa zase mali vrátiť na naše stoly. Ovos a jačmeň obsahujú druh vlákniny zvanej beta-glukán, ktorá má podľa nórskych štúdií silnejšie antimikrobiálne a antioxidačné schopnosti ako echinacea. Výskum realizovaný na zvieratách preukázal zvýšenú odolnosť voči chrípke, herpesu a dokonca antraxu. U ľudí urýchľuje hojenie rán, zvyšuje imunitu a v prípade, že musíte užívať antibiotiká, potenciuje ich účinok.

Ovsené vločky

Slepačia polievka

Prastarý liek našich babičiek na horúčku, chrípku, nachladnutie či boľavý žalúdok sa dočkal vedeckého podloženia. Výskumníci z Nebraskej univerzity prišli s poznatkami, že aminokyselina cysteín, ktorá sa počas varenia uvoľňuje z hydiny sa podobá na chemickú látku acetylcysteín používanú pri bronchitídach. Slepačí či kurací vývar blokuje migráciu zápalových bielych krviniek. Soľ, ktorá je súčasťou polievky udržuje hlien v tenkej vrstve, podobne, ako to robia sirupy od kašľu. Ďalšie prísady, ktoré dodávajú neopakovateľnú chuť nedeľnému vývaru, ako sú korenia, cesnak, cibuľa, pór, petržlen a mrkva, ešte zvyšujú uzdravujúcu moc slepačej polievky.

Slepačia polievka je prastarý liek
Slepačia polievka je prastarý liek

Hovädzie

Aby sme potešili aj vyslovených „mäsožravcov“, prinášame ako výborný imunostimulant hovädzinu. Toto mäso je totiž najbohatším zdrojom zinku, ktorý obsahujú mnohé doplnky výživy určené pre chrípkové obdobia. Nedostatok zinku je mimoriadne častý a spôsobuje významné oslabenie imunity. Naše telo potrebuje zinok, aby mohlo vybudovať kvalitné biele krvinky – základ nášho imunitného systému. Biele krvinky vyhľadávajú v našom tele baktérie, vírusy a iné patogény a likvidujú ich. Takže na posilnenie imunity si určite doprajte napríklad chrenovú omáčku s chudým hovädzím mäsom.

Hovädzie mäso

Huby

Objav imunostimulujúcich účinkov hlivy ustricovej nie je zďaleka prelomový. Ľudia po celom svete celé stáročia využívajú huby v kuchyni a zvyšujú tak odolnosť organizmu voči chorobám. Podľa výskumov, konzumácia húb zvyšuje produkciu bielych krviniek a robí ich agresívnejšími voči choroboplodným zárodkom a infekciám. Okrem hlivy sú mimoriadne účinné ázijské huby húževnatec jedlý – shiitake, trsovnica lupeňovitá – maitake a lesklokôrka obyčajná – reishi, známa aj ako zázračná huba či kráľovná húb.

Huby shiitake
Huby shiitake
  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Strava Zdravie

Bohatstvo ukryté v zelenom čaji

0
Dizajn Interiér Novinky

Farby Vianoc

0
Blogerky píšu Novinky

Recept Lenivej kuchárky: špaldová bábovka

Navigácia

Magazíny