Vajcia sú nebezpečné pre naše srdce, mýtus či pravda

Vajcia sú častým strašiakom, ktorého lekári využívajú, keď máte nadváhu, zvýšený cholesterol, priveľa žalúdočnej kyseliny a pod. Sú však vajcia skutočne také nebezpečné? V našom seriáli Mýty v stravovaní sme sa tento raz pozreli na to, či sú vajcia naozaj tak škodlivé pre zdravie, ako sa im roky pripisuje.

Zvyšujú cholesterol

Tento mýtus je už niekoľko rokov vyvrátený, aj keď mnohí pred takouto pravdou radšej zatvárajú oči. Skutočne majú vajíčka vysoký obsah cholesterolu (priemerne 211mg), avšak podľa mnohých štúdií cholesterol v jedle len minimálne ovplyvňuje cholesterol v krvi.

To čo skutočne zvyšuje hladinu krvného cholesterolu sú „zlé“ tuky, ktoré prijímame margarínmi, vyprážanými jedlami, jedlami z fast foodov a pod. Práve vďaka vysokému cholesterolu, ktoré v podobe vajíčka zjeme, sa zablokuje tvorba cholesterolu v krvi. Tento jav sa nazýva mechanika spätnej väzby, jednoducho, do tela sa dostane potravou toľko cholesterolu, že nie je potrebné, aby si telo vytváralo ďalší.

Šalát s vajíčkom

Nutričná bomba

Po dôkladných skúmaniach a testoch sa zistilo, že vajcia nielenže nezvyšujú cholesterol, ale sú doslova výživnou bombou pre naše telo. Vajcia obsahujú vitamíny A, D, E, K, takmer všetky vitamíny B – vrátane kyseliny listovej, fosfor, selén, vápnik i zinok. Okrem toho sa vo vajciach nachádzajú stopové prvky, ktoré sú pre správne fungovanie nášho organizmu nevyhnutné.

Volské oko pre lepší zrak

Vaječné žĺtky, ktoré predstavujú jedinú a napriek tomu dostatočnú zásobáreň živín pre kuriatka v prenatálnom vývine, obsahujú zložky dôležité pre zdravé oči. Podľa niektorých výskumov dokážu dokonca zlepšiť slabnúci zrak. Môžu za to antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré navyše v kombinácii s vitamínom A blokujú makulárnu degeneráciu a šedý zákal.

Vysokokvalitné bielkoviny

Vajíčko je nesmierne bohaté na kvalitné bielkoviny, ktoré dokážeme lepšie spracovať ako bielkoviny z mnohých druhov mäsa. Je to spôsobené obsahom ďalších nutričných živín, ktoré podporujú vstrebávanie bielkovín. Nutričné zložky v prírodnej forme, a navyše vo vyváženom pomere, sú pre spracovanie bielkovín nevyhnutné, a následne vďaka správne nastavenému stravovaniu a cvičeniu dokážeme schudnúť či zdravo priberať alebo budovať svalovú hmotu.

Vajcia z domáceho chovu

Index sýtosti a vajcia

Existuje špecifické meranie, ktoré odhaľuje ako nás potraviny dokážu zasýtiť. Na indexe sýtosti majú vajíčka vysoké skóre, čo znamená, že keď prijmeme tieto živinové bomby, náš mozog dostane signál, že je žalúdok je plný a tento pocit pretrváva celé hodiny. Na základe týchto poznatkov sa realizoval pokusný redukčný program, kde ľudia trpiaci nadváhou prijímali vaječné raňajky po dobu osem týždňov. Keďže dlho po jedle mali stále pocit sýtosti, nepotrebovali jesť, prijali menej kalórií a po uplynutí programu išli s váhou výrazne dole.

Vajcia pre zdravie

Záverom možno povedať, že vajíčka skutočne nie sú zdravotným strašiakom, ba naopak. Mnohí odborníci ich začínajú označovať ako superpotravina. Samozrejme, nie je vhodné denne konzumovať praženicu, údené vajcia či syrové fašírky, kde je vysoký obsah vajec, tukov a navyše sa jedlo niekoľko minút praží. Vajce namäkko či natvrdo so zeleninovým šalátom vám však skutočne pomôže žiť zdravšie. Ideálnou voľbou sú vajíčka z domácich chovov, kde sliepky nezažívajú stres a nutričné ukazovatele sú oveľa lepšie, ako je tomu u vajec z veľkochovov.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Relax Zdravie

10 tipov ako relaxovať, aj keď nie ste na drahej dovolenke

0
Lifestyle Novinky Tipy a inšpirácie

Jar sa začína v záhrade

0
Móda Módny seriál Trendy

Základy šatníka – červený rúž

Navigácia

Magazíny