Už viete, čo budete piecť cez víkend? My v tom máme jasno! Blogerka Veronika, ktorú možno poznáte ako Lenivú Kuchárku, si pre vás pripravila recept na chutnú špaldovú bábovku. Zdravšiu verziu klasickej bábovky si zamiluje celá vaša rodina a známi. Jej príprava je naozaj jednoduchá a vďaka kokosovému mlieku a oleju vám bábovka počas pečenia rozvonia celý byt. Máme pre vás malý tip – radšej upečte hneď dve, pretože táto bábovka sa hodí k mlieku na raňajky, ale aj k poobedňajšej kávičke. Špaldová bábovka je klasický dezert, ktorý chutí všetkým generáciám.
Tak si rýchlo vyhrejte rúru a dajte sa do pečenia. To vám možno bude trvať dlhšie ako vychutnávanie si bábovky, po ktorej sa len tak zapráši.
Ingrediencie
- 250 g mascarpone
- 1 ČL mletej vanilky
- 80 g trstinového cukru
- 2 vajíčka (žĺtka a bielka oddelene)
- 130 ml kokosového mlieka
- 100 ml kokosového oleja (alebo roztopeného kravského masla)
- 150 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 ČL jedlej sódy (alebo kypriaceho prášku do pečiva)
Postup
V miske vyšľaháme mascarpone s vanilkou a cukrom. Pridáme žĺtka, kokosové mlieko a vlažný olej alebo maslo a opäť prešľaháme. V druhej miske zmiešame celozrnnú múku s jedlou sódou alebo kypriacim práškom do pečiva a následne suchú zmes pridáme k tekutej a premiešavame, kým sa nám ingrediencie nespoja. Na záver pridáme do cesta po lyžiciach sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a jemne za každým premiešame.
Vylejeme do bábovkovej formy (cesto je hustejšie, tak sa nezľaknite), ktorú sme si vymastili tukom a vysypali strúhaným kokosom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia na 50 minút. Po upečení necháme chvíľku chladnúť a potom vyklopíme na mriežku alebo na tanier. Na záver môžeme bábovku poliať roztopenou čokoládou alebo pridať na každý bábovkový kúsok za lyžičku domáceho marhuľového džemu a vychutnávať si tak nostalgiu chutí.
Ďalšie zdravé recepty od Veroniky nájdete na jej stránke www.lenivakucharka.sk.