Káva je každodenným rituálom, ktorým začíname náš deň. Na každom rohu nachádzame kaviarne, ktoré ponúkajú chutný nápoj hneď v niekoľkých podobách. Na kávu pozývame kamarátov či kolegov, alebo si ju jednoducho vychutnávame v súkromí. Poznáme však jej druhy?
Prvá zmienka o káve pochádza z polovice 15. storočia v Jemene. Neskôr, v 16. storočí sa rozšírila do Strednej Európy a Severnej Afriky. Prvá kaviareň v Európe bola založená v Benátkach v roku 1645. Kaviareň mala nevídaný úspech, ktorý viedol k rozmachu kaviarní v Európe. Napríklad také espresso, ako ho poznáme dnes, vzniklo na začiatku 20 storočia. Kultúra kávy sa postupne vyvíjala do takej podoby, ako ju poznáme dnes.
![Prvá kaviareň v Európe](https://chatime.sk/wp-content/uploads/2018/10/Café_de_Flore.jpg)
Espresso
Malá šálka silnej kávy. Pripravuje sa vo vysokotlakovom kávovare. Horúca voda sa pretlačí cez kávu. Kvalitná porcia espressa je 7 gramov kávy a 25-30 ml vody. Dôležitý je tlak okolo 0,9 MPa a teplota vody 80-90°C. Samotné espresso sa pripravuje maximálne 20-30 sekúnd. Káva sa po dlhšej dobe prepaluje a zanecháva v nápoji nepríjemnú pachuť a škodlivé látky.
Ristretto
Pripravuje sa rovnako ako espresso, v rovnakom pomere gramáže kávy, ale doba prietoku vody je iba 18 sekúnd. Do šálky dostanete asi 15-20 ml kávového extraktu. Čakajú na vás tak dva glgy silnej kávy a nekonečný pôžitok z arómy.
Piccolo
Ak čakáte na podrobný popis, nečakajte. Piccolo neexistuje. Avšak, u nás sa s ním môžete stretnúť vo viacerých kaviarniach, kde pod týmto názvom dostanete malú silnú kávu. Rovnako sa môžete s týmto pojmom stretnúť aj v Londýne. Tu však dostanete kávu s mliekom.
![Druhy káv](https://chatime.sk/wp-content/uploads/2018/10/kava.jpg)
Espresso Dopio
Ide o dvojité espresso, teda 14-15 gramov jemne namletej kávy a 50-70 ml vody. Dopio sa pripravuje 20-30 sekúnd. Tento nápoj sa neodporúča ľuďom so slabým srdcom.
Espresso Lungo
Inak označované aj ako espresso predĺžené teplou vodou. Veľa kaviarní si s lungom nevie rady. Pretlačia cez kávu viac vody a to je zle. Hrnček sa plní až minútu a káva sa prepaluje. Dostanete tak vylúhované škodlivé látky s nepríjemnou chuťou.
Existujú tri spôsoby prípravy:
- v lungo šálke sa dávkuje 30-40 ml teplej vody a potom sa dopustí espressom,
- v lungo šálne sa pripraví espresso a potom sa opatrne dopustí 30-40 ml teplej vody,
- v lungo šálke sa pripraví espresso a extra sa podáva teplá voda v kanvičke.
Cappuccino
Espresso s bohatou mliečnou penou podávané v lungo šálke alebo “čajovej” šálke. V žiadnom prípade sa nepodáva so škoricou! Správne talianské cappuccino tvorí ⅕ espressa, ⅖ našľahaného mlieka a ⅖ horúceho mlieka. Káva sa pripravuje z plnotučného mlieka, ktorého teplota je 70°C. Pena musí byť jemná, krémová a bez bubliniek. V Taliansku majú cappuccino hlavne k raňajkám.
Flat white
Flat white znamená viac kávy a menej mlieka. Táto kombinácia vytvára silnú a bohatú chuť, ktorá je určená predovšetkým pre milovníkov kávy. Tento nápoj sa rozšíril do sveta z Austrálie a Nového Zélandu. Tento nápoj sa podáva v 300 ml šálke. Základom je 21 gramov čerstvo namletej kávovej zmesy a extrahuje sa 15 sekúnd. Dolieva sa teplým mliekom s jemnou peknou.
Latte macchiato
Esspresso s mliečnou penou a teplým mliekom. Macchiato v taliančine znamená škvrna, čiže doslovne ide o mlieko so škvrnou. Pomer jednotlivých surovnín je približne ⅓ teplého mlieka, ⅓ mliečnej peny a ⅓ “kávovej škvrny”.
Latte
Mliečna káva sa pripravuje z predĺženého espressa (lungo) a našľahaného mlieka. Na povrchu je mliečna pena, ale o mnoho menšia ako u cappuccina. Káva sa pripravuje do veľkej šálky. Francúzi ju nazývajú “caffé au lait”, Austrálčania zas “flat white”. Vždy by ste si mali pochutnať na lahodnom nápoji, plnom mliečnej peny.
Americano
Ide o klasické espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5, kedy súboj vyhráva voda. Celý objem vody nesmie byť pretláčaný cez kávu. Pretlačená je iba časť, inak dostanete nápoj, ktorý sa nedá piť.
![Druhy káv](https://chatime.sk/wp-content/uploads/2018/10/druhy-kav.jpg)
Írska káva
Pod týmto názvom si predstavujete klasického turka zaliateho štamprlíkom alkoholu so šľahačkou? Presnejšie by ste mali chcieť nápoj o objeme 2,4 dcl, ktorý obsahuje filtrovanú kávu s trstinovým cukrom a poldeci pravej írskej whisky. Vrch zdobí dva centimetre vysoká čerstvo ušľahaná smotana.
Turecká káva
Správna turecká káva sa pripravuje v malej plechovej konvičke s dlhým uškom. Do nej dáme dve lyžičky na jemno namletej kávy a zalejeme studenou vodou. Nádobu zahrievame pokým kávová zmes skoro nepretečie cez okraj. Na chvíľu ju odstavíme a tento proces zopakujeme trikrát.
Viedenská káva
Ide o espresso lungo bohato ozdobené neochutenou domácou šľahačkou. Podáva sa v pohári alebo porcelánovej šálke.
Frappe
Príjemne studený našľahaný nápoj z kávy. Podáva sa s ľadom, prípadne mliekom a cukrom.