Encyklopédia kávy pre každého kávičkára

Káva je každodenným rituálom, ktorým začíname náš deň. Na každom rohu nachádzame kaviarne, ktoré ponúkajú chutný nápoj hneď v niekoľkých podobách. Na kávu pozývame kamarátov či kolegov, alebo si ju jednoducho vychutnávame v súkromí. Poznáme však jej druhy?

Prvá zmienka o káve pochádza z polovice 15. storočia v Jemene. Neskôr, v 16. storočí sa rozšírila do Strednej Európy a Severnej Afriky. Prvá kaviareň v Európe bola založená v Benátkach v roku 1645. Kaviareň mala nevídaný úspech, ktorý viedol k rozmachu kaviarní v Európe. Napríklad také espresso, ako ho poznáme dnes, vzniklo na začiatku 20 storočia. Kultúra kávy sa postupne vyvíjala do takej podoby, ako ju poznáme dnes.

Prvá kaviareň v Európe
Prvá európska kaviareň Cafe de Flore

Espresso

Malá šálka silnej kávy. Pripravuje sa vo vysokotlakovom kávovare. Horúca voda sa pretlačí cez kávu. Kvalitná porcia espressa je 7 gramov kávy a 25-30 ml vody. Dôležitý je tlak okolo 0,9 MPa a teplota vody 80-90°C. Samotné espresso sa pripravuje maximálne 20-30 sekúnd. Káva sa po dlhšej dobe prepaluje a zanecháva v nápoji nepríjemnú pachuť a škodlivé látky.

Ristretto

Pripravuje sa rovnako ako espresso, v rovnakom pomere gramáže kávy, ale doba prietoku vody je iba 18 sekúnd. Do šálky dostanete asi 15-20 ml kávového extraktu. Čakajú na vás tak dva glgy silnej kávy a nekonečný pôžitok z arómy.

Piccolo

Ak čakáte na podrobný popis, nečakajte. Piccolo neexistuje. Avšak, u nás sa s ním môžete stretnúť vo viacerých kaviarniach, kde pod týmto názvom dostanete malú silnú kávu. Rovnako sa môžete s týmto pojmom stretnúť aj v Londýne. Tu však dostanete kávu s mliekom.

Druhy káv
Každá káva je už na pohľad odlišná.

Espresso Dopio

Ide o dvojité espresso, teda 14-15 gramov jemne namletej kávy a 50-70 ml vody. Dopio sa pripravuje 20-30 sekúnd. Tento nápoj sa neodporúča ľuďom so slabým srdcom.

Espresso Lungo

Inak označované aj ako espresso predĺžené teplou vodou. Veľa kaviarní si s lungom nevie rady. Pretlačia cez kávu viac vody a to je zle. Hrnček sa plní až minútu a káva sa prepaluje. Dostanete tak vylúhované škodlivé látky s nepríjemnou chuťou.

Existujú tri spôsoby prípravy:

  • v lungo šálke sa dávkuje 30-40 ml teplej vody a potom sa dopustí espressom,
  • v lungo šálne sa pripraví espresso a potom sa opatrne dopustí 30-40 ml teplej vody,
  • v lungo šálke sa pripraví espresso a extra sa podáva teplá voda v kanvičke.

Cappuccino

Espresso s bohatou mliečnou penou podávané v lungo šálke alebo “čajovej” šálke. V žiadnom prípade sa nepodáva so škoricou! Správne talianské cappuccino tvorí ⅕ espressa, ⅖ našľahaného mlieka a ⅖ horúceho mlieka. Káva sa pripravuje z plnotučného mlieka, ktorého teplota je 70°C. Pena musí byť jemná, krémová a bez bubliniek. V Taliansku majú cappuccino hlavne k raňajkám.

Flat white

Flat white znamená viac kávy a menej mlieka. Táto kombinácia vytvára silnú a bohatú chuť, ktorá je určená predovšetkým pre milovníkov kávy. Tento nápoj sa rozšíril do sveta z Austrálie a Nového Zélandu. Tento nápoj sa podáva v 300 ml šálke. Základom je 21 gramov čerstvo namletej kávovej zmesy a extrahuje sa 15 sekúnd. Dolieva sa teplým mliekom s jemnou peknou.

Latte macchiato

Esspresso s mliečnou penou a teplým mliekom. Macchiato v taliančine znamená škvrna, čiže doslovne ide o mlieko so škvrnou. Pomer jednotlivých surovnín je približne ⅓ teplého mlieka, ⅓ mliečnej peny a ⅓ “kávovej škvrny”.

Latte

Mliečna káva sa pripravuje z predĺženého espressa (lungo) a našľahaného mlieka. Na povrchu je mliečna pena, ale o mnoho menšia ako u cappuccina. Káva sa pripravuje do veľkej šálky. Francúzi ju nazývajú “caffé au lait”, Austrálčania zas “flat white”. Vždy by ste si mali pochutnať na lahodnom nápoji, plnom mliečnej peny.

Americano

Ide o klasické espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5, kedy súboj vyhráva voda. Celý objem vody nesmie byť pretláčaný cez kávu. Pretlačená je iba časť, inak dostanete nápoj, ktorý sa nedá piť.

Druhy káv
Rôzne druhy káv si vyžadujú rôzne množstvá kávy, vody a mlieka.

Írska káva

Pod týmto názvom si predstavujete klasického turka zaliateho štamprlíkom alkoholu so šľahačkou? Presnejšie by ste mali chcieť nápoj o objeme 2,4 dcl, ktorý obsahuje filtrovanú kávu s trstinovým cukrom a poldeci pravej írskej whisky. Vrch zdobí dva centimetre vysoká čerstvo ušľahaná smotana.

Turecká káva

Správna turecká káva sa pripravuje v malej plechovej konvičke s dlhým uškom. Do nej dáme dve lyžičky na jemno namletej kávy a zalejeme studenou vodou. Nádobu zahrievame pokým kávová zmes skoro nepretečie cez okraj. Na chvíľu ju odstavíme a tento proces zopakujeme trikrát.

Viedenská káva

Ide o espresso lungo bohato ozdobené neochutenou domácou šľahačkou. Podáva sa v pohári alebo porcelánovej šálke.

Frappe

Príjemne studený našľahaný nápoj z kávy. Podáva sa s ľadom, prípadne mliekom a cukrom.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Móda Trendy

Ako správne nosiť pásiky?

0
Šport Zdravie

10-minútové posilňovanie pre ženy

0
Strava Zdravie

Sezónne septembrové recepty

Navigácia

Magazíny