5 vecí, ktoré sa zmenia vo vašom živote, keď obmedzíte sociálne siete

Pamätáte si, keď sociálne siete otriasli celým svetom? Skupiny na Facebooku, zábavné filtre na Snapchate aj perfektne nastajlované fotky jedla na Instagrame. V posledných rokoch sa však stretávame s názorom, že sociálne siete ničia naše duševné zdravie, šliapu po našom sebavedomí a ovplyvňujú obraz, ktorý máme o svete okolo nás.

Chceme držať krok s dobou. Chceme vedieť, čo sa deje u susedov aj na druhej strane zemegule. Vďaka sociálnym sieťam nájdeme tú najlepšiu reštauráciu v meste, kamarátke dáme jedným klikom najavo, ako veľmi sa nám páči fotka jej psíka a sami sa pochválime pozdravom z exotickej dovolenky. Sme v spojení, nájdeme inšpiráciu aj zábavu. Je to s tými sociálnymi sieťami naozaj také zlé? Vyskúšajte krátky detox a presvedčte sa sami. Čo by malo obmedzenie sociálnych sietí (aspoň teoreticky) zmeniť vo vašom živote?

Prestanete sa porovnávať 

Sociálne siete podvedome vnímame ako súťaž. Kto navštívi viac krajín, kto strávi viac času vo fitku, kto bude mať viac srdiečok a komentárov… Tento druh súťaživosti nie je zdravý. Prestávka od sociálnych sietí vám umožní spojiť sa so všetkými úžasnými vecami, ktoré vo svojom živote máte, bez toho aby ste sa porovnávali s inými ľuďmi.

instagram
Neustále porovnávanie sa s ostatnými ľuďmi nie je zdravé.

Budete produktívnejší

Priemerne strávi každý z nás na sociálnych sieťach zhruba hodinu denne. Neznie to ako úplná katastrofa (vždy je to predsa menej, než 3,5 hodín strávených pred televíziou), no ak sami viete, že by ste tento čas dokázali využiť lepšie, vyskúšajte to. Možno sa budete vedieť lepšie sústrediť na prácu, zlepšíte sa v cudzom jazyku alebo podniknete veľké upratovanie domácnosti.

Budete sa viac hýbať

Čas strávený na sociálnych sieťach je len málokedy aktívny. Sedíme, ležíme, hýbeme iba prstom po displeji. Ak sa tohto lákadla vzdáte, budete mať viac chuti postaviť sa z gauča a viac času rozhýbať svoje telo. Čo lepšie môžete urobiť pre svoje zdravie?

turistika
Na svoj obľúbený šport alebo prechádzku v prírode budete mať viac času.

Spojíte sa so skutočným svetom

Množstvo online priateľov vám nezaručí pocit úprimného spojenia. Sociálne médiá nám pomáhajú zostať v kontakte s ľuďmi, ktorých nemáme vedľa seba, no ak úplne nahradia skutočný kontakt, môžeme sa cítiť izolovane a osamelo. Odhláste sa a vybehnite s kamarátkou na kávu, prinesie vám to viac šťastia, než posielanie správ.

Zlepšíte si celkovú náladu

Teórie o tom, že sociálne siete spôsobujú depresiu, sú potvrdené aj štúdiami. Ak sa v cítite pod stresom, zažívate úzkosť alebo zlú náladu, vyskúšajte obmedziť používanie sociálnych sietí. Dovolí vám to uvoľniť sa a vaša celková nálada sa zlepší.

Usmievajúca sa žena
Bez neustáleho kontrolovania sociálnych sietí stúpne vaša nálada.

Vyskúšali ste už niekedy digitálny detox? Ako obmedzenie sociálnych sietí zmenilo váš život?

0 0 votes
Article Rating
  • Komentáre
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Podobné články
0
Lifestyle Novinky Tipy a inšpirácie

6 tipov na valentínsky darček pre partnera

0
Dizajn Interiér Novinky

Viete, čo je Wabi-sabi – interiérové trendy pre rok 2018

0
Krása Móda Novinky

Správny rúž dokáže zázraky! Objavte jeho čaro.

Navigácia

Magazíny