Bez zmrzliny a nanukov si rozpálené dni nevieme ani predstaviť. Osviežia, potešia, no čítali ste si niekedy ich hrozivé zloženie na obaloch? Naučte sa spolu s nami vyrábať zdravé a chutné nanuky!
Žiadna smotana – len lacný tuk
Spomeňte si na to, ako trávite letné dni. Určite máte na sebe kraťasky, vrch plaviek a počas tropických horúčav sa korčuľuje popri vode. Ak zbadáte odľahlú piváreň, vždy sa potešíte a okrem úsmevu odchádzate aj s nanukom v ruke. No viete vôbec, čo do seba dávate? Mnohé z nanukov, ktoré na vás čakajú v mraziarenskom pulte, vôbec nie sú určené na dennú konzumáciu! Patria sem zmrazené krémy – smotanové alebo tie, ktoré obsahujú rastlinný tuk. Okrem toho, že sú fakt kalorickou bombou, sú pre vaše zdravie aj rizikové, pretože obsahujú príliš veľa nasýtených mastných kyselín. Áno, zvyšujú váš cholesterol. Lížeme teda nezdravé tuky a klamlivú čokoládu.
Hand made, BIO, raw, NO sugar!
Nalákali sme vás na tieto trendy slovíčka? Za zdravými nanukmi sa ale skrýva omnoho viac ako len tieto nálepky. Vy najlepšie viete, čo sa nachádza v nanuku, ktorý si pripravujete sami. Nepotrebujete na to ani veľa ingrediencií, všetko záleží od vašej chuti. A čo je najdôležitejšie – na takúto pochúťku nepotrebujete ani zrnko cukru. Rozhodnite sa, z akého ovocia chcete mať nanuk. Do úvahy berte i zdravotnú stránku: jahody (pôsobia preventívne proti rakovine), čučoriedky (odháňajú demenciu, Alzheimerovu chorobu a zvyšujú schopnosť učiť sa), ríbezle a maliny nám zase pomáhajú bojovať so stresom a s migrénou, atď.
Fantázii sa medze nekladú
Jediné, čo potrebujete, sú formičky na nanuky. Môžete kombinovať dva druhy ovocia a vychutnávať si tak mangovo-jahodové nanuky. Siahnuť môžete čisto po jednom ovocí a vzniknú vám kiwi nanuky. Veľmi osviežujúce sú aj tvarohovo-ovocné nanuky a keď si chcete zamaškrtiť úplne, pohrajte sa s jogurtom, napríklad vo variácii jogurtové nanuky s nektarinkami či jogurtové nanuky s malinami a ovsenými vločkami. V rôznych magazínoch nájdete rôzne recepty. Do niektorých sa pridáva aj cukor. Ak chcete nielen zdravé nanuky, ale aj nízkokalorické, cukor vymeňte za med alebo ho vynechajte úplne a oddávajte sa kyslastému osvieženiu.
Na malinovo-ríbezľové nanuky budeme potrebovať:
- misku čiernych ríbezlí
- misku malín
- ½ hrnčeka kvalitného mlieka/bieleho jogurtu
- 2 lyžičky medu
Ríbezle i maliny uložte do jednej misky, v ktorej ich spoločne rozmixujte. Sú tam hrudky zo zrniečok? Tak je to správne. 🙂 Teraz k nim prilejte ½ hrnčeka mlieka spolu s dvomi čajovými lyžičkami medu. Všetko spolu opäť rozmixujte, rovnomerne rozlejte do formičiek na nanuky a odložte na štyri hodinky do mrazničky. Ak nemáte formu na nanuky, skúste zmes naliať do obyčajných plastových pohárikov, ale nezabudnite do stredu vložiť nejakú tyčinku alebo drievko, za ktoré budete nanuk držať. Z takéhoto množstva mlieka či jogurtu a z menšej misky ovocia vám vzniknú približne tri nanuky, takže ak chcete robiť veľkú nanukovú párty, množstvá znásobte.
Pri príprave zdravých nanukov si dajte záležať aj na výbere ovocia. Najvhodnejšie je to z babkinej záhrady, no ak túto možnosť nemáte, siahnite po BIO kvalite v obchode.