Prežívate jarnú únavu? Po studenom období, nedostatku slnka a aj nadbytku ťažšieho jedla si vaše telo zaslúži detox. Nemusíte držať hladovky, stačí odľahčiť svoj jedálniček a zaradiť zdravú jarnú zeleninu a vňate, ktoré vám dodajú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších prospešných látok. Pripravili sme pre vás niekoľko zdravých špecialít.
Jarná zelenina, ktorá vo vašom jedálničku nesmie chýbať
Jarná cibuľka, pór, reďkovka, pažítka či listový šalát by mali kraľovať vášmu tanieru. Vedeli ste, že zelené vňaťky zlepšujú kvalitu vašich vlasov, pleti a nechtov? Pažítka je bohatá na vitamíny skupiny B a C, okrem toho obsahuje množstvo éterických zlúčenín a minerálnych látok. Pažítka pomáha pri prevencii rakoviny pažeráka, žalúdka, prsníka, pľúc a hrubého čreva. Obľúbenou jarnou vňatkou je aj žerucha, ktorá má pozitívne účinky pri jarnej únave a málokrvnosti.
Reďkovky ovplyvňujú správne fungovanie žlčníka, pečene a žalúdka. Obsahujú vitamíny B a C a tiež minerálne látky, ako železo, mangán, fosfor, vápnik či síra. Jarná cibuľka a pór sú chuťovo jemnejšie než biela či červená cibuľa. Sú mimoriadne bohaté na antioxidanty, kyselinu listovú a vitamín C. Je dokázané, že cibuľka a pór majú protirakovinové a protisklerotické účinky, zároveň ochraňujú vaše cievy a srdce.
Do svojho jedálnička zaraďte aj mladú mrkvičku, bohatú na vitamín A, a špenát s množstvom zdraviu prospešných minerálov a antioxidantov. S takouto posilou na jarnú únavu zabudnete, budete sa cítiť plní energie a vitality. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na skvelé jedlá počas celého dňa.
Zdravá tvarohová nátierka s jarnou cibuľkou
K jari predsa patria nátierky! Tvaroh je mimoriadne bohatý na vápnik, vitamíny, omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky a bielkoviny. Okrem iného chráni mozgové bunky a znižuje cholesterol. Táto nátierka je skutočná nutričná bomba pre vaše zdravie. Ideálne ju podávajte na celozrnnom kváskovom chlebíku.
Čo budete potrebovať:
- tvaroh (množstvo si upravte podľa toho, koľko nátierky chcete pripraviť),
- troška masla,
- nakrájanú jarnú cibuľku,
- sladkú papriku,
- soľ a korenie.
Postup
Postup je mimoriadne jednoduchý. Stačí zmiešať tvaroh s maslom, pridať sladkú papriku, nakrájanú jarnú cibuľku a pomiešať. Nátierku následne dochuťte soľou a korením. Chlebík s nátierkou môžete dozdobiť reďkovkami, pažítkou alebo podávať s listovým šalátom.
Jarné osviežujúce smoothie
Niekedy je povinností viac než času. Zelené smoothie máte hotové raz dva, vypijete ho aj po ceste do práce a dodá vám veľké množstvo energie. Každá jedna bunka vo vašom tele sa vám odvďačí. Na prípravu potrebujete len niekoľko ingrediencií a kvalitný mixér. Ak ešte nemáte ten pravý, pozrite si kuchynské mixéry Klarstein.
Čo budete potrebovať?
- hrsť čerstvého špenátu,
- 1 zrelý banán,
- 1 zelené jablko,
- 1 vetvičku petržlenovej vňate,
- 3 dcl vody
- šťavu z jedného citróna
- lyžičku olivového oleja
Postup
Špenátové lístky a petržlenovú vňať dôkladne umyte, očistite jablko od semiačok a všetky ingrediencie vrátane vody vložte do mixéra. Mixujte až kým vám nevznikne polohustá kaša. Svoje smoothie si môžete vychutnať s kockami ľadu.
Quiche z cibuľe a špargle
Zaujíma vás francúzska kuchyňa? Vyskúšajte si pripraviť tradičný quiche, ide o slaný koláč, ktorý sa konzumuje teplý. Vybrali sme pre vás variant so šparglou, táto zelenina chráni vaše srdce, reguluje množstvo cukru v krvi a navyše je považovaná za afrodiziakum. Pri príprave tohto francúzskeho koláča vám príde vhod kuchynský robot.
Čo budete potrebovať?
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
Náplň
- zväzok špargle
- 2 cibuľe
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 vajcia
- 150 g syru feta
- šľahačková smotana
- 1 lyžica masla
- soľ, korenie, tymián a muškátový oriešok na dochutenie
Postup
Ingrediencie na cesto vložte do kuchynského robota a vypracujte cesto. To následne zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu. Cesto potom vyvaľkáme a položíme na vymastenú okrúhlu formu. Cesto by sa malo piecť asi 10 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Kým sa cesto pripraví, skaramelizujeme si cibuľku na oleji a masle. Vajcia, syr, smotanu a koreniny zmixujeme. Na cesto najskôr vylejem skaramelizovanú cibuľku a následne vymixovanú zmes. Špargľu poukladáme na vrch a dáme piecť na 20 minút do rúry približne na 180 stupňov Celzia.
Akú jarnú pochúťku si pripravíte dnes vy? Podeľte sa o svoje tipy v komentároch.