Prírodné sladidlá sú lepšie ako rafinovaný cukor, mýtus či pravda?

Iste ste sa aj vy stretli s mýtmi v zdravom stravovaní, nad ktorými ste len krútili hlavou. V honbe za zdravším spôsobom života sa čoraz častejšie dostávajú do obehu skresľujúce či nepravdivé informácie, ktoré nemožno nazvať inak ako mýty. Prinášame vám ďalšiu časť nášho miniseriálu, tentokrát na tému cukrov.

Med vs. rafinovaný cukor

Možno vás to prekvapí, ale vyhlásenie, že prírodné cukry sú lepšie ako rafinovaný cukor je len polopravdou. Ak berieme do úvahy glykemický index, ktorý meria glukózu v krvi po jedle, tak prírodné sladidlá ho majú skutočne nižší. Milovníci cukrov, ktoré neprešli továrenskou úpravou ako napríklad med, sa teraz tešia, že im pri pití čaju s medom nestúpne glykemický index. Na druhej strane má však lyžica medu o 16 kalórii viac ako to isté množstvo cukru.

Chlieb s medom

Nie je cukor ako cukor

Kto sa aktívne nevenuje téme zdravej výživy i snáď aspoň letmo zo školy pamätá, že existuje veľké množstvo cukrov a najznámejšie sú fruktóza a glukóza. Prazdrojom fruktózy je ovocie, ktoré by samozrejme nemalo chýbať na našom stole. Nebezpečné sú však skryté zdroje fruktózy, pretože tento druh cukru sa využíva v množstve polotovarov, fast foodov, chuťoviek, sladkých nápojoch a pod. – je prítomný všade, kde v zložení nájdete fruktózový sirup.

Problém fruktózy je v tom, že na rozdiel od glukózy, ktorá pri trávení provokuje pankreas k tvorbe inzulínu a hormónu glukagónu, nereguluje hladinu cukru v krvi. Najväčší príjem fruktózy sa metabolizuje v pečeni a výsledkom je glycerol – základ podkožného tuku. Navyše, pri trávení vzniká kyselina močová, ktorá zodpovedá za ochorenie zvané dna a tvorí sa aj hormón ghrelin, ktorý je zodpovedný za pocit hladu.

Jesenné ovocie

Môžete si teda dopriať bez obáv ovocie, ktoré okrem cukrov obsahuje mnohé iné dôležité nutričné látky ako vitamíny, minerály aj stopové prvky a nesmieme zabúdať na vysoký obsah vlákniny ako i vody, samozrejme podľa daného druhu ovocia. Buďte však pozorní pri výbere hotových jedál či sladených nápojov.

Záverom

Každé sladidlo, či už prírodné alebo rafinované sa pohráva s naším glykemickým indexom a je veľmi bohatým zdrojom energie. Na druhej strane, prírodné sladidlá obsahujú množstvo ďalších prospešných látok, ktoré pridávajú tejto potravine na hodnote. Takže platí staré zlaté: všetkého s mierou!

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Lifestyle Novinky Tipy a inšpirácie

Tip na knihu: Sedem minút po polnoci

0
Novinky

Zlatú trofej z „kávového šampionátu“ si odniesol Slovák

0
Lifestyle Novinky Osobnosti

MFF Karlove Vary 2017: Náhľad do zákulisia

Navigácia

Magazíny