Máte radi zaujímavé kombinácie chutí? Jeseň je úplne stvorená na experimentovanie v kuchyni. Pripravili sme si pre vás pár receptov, ktoré spájajú slané a sladké chute a ešte k tomu sú aj zdravé.
Zapečené fliačky s tekvicou
Potrebujeme
- 200 g celozrnných fliačkov
- 300 g kapusty
- 300 g oranžovej tekvice
- 100 g mozzarelly
- 130 ml kyslej smotany
- 60 g údeného syra
- 1 cibuľu
- soľ
- mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať
- šalát
- olej
Postup
Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Pridáme nakrájanú kapustu, osolíme a na miernom ohni dusíme 5 minút. Do panvice potom pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, okoreníme čiernym korením a dusíme pár minút. Cestoviny uvaríme vo vode, scedíme a pokvapkáme olejom. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a vysypeme ich do panvice so zeleninou. Mozzarellu nakrájame na kúsky, zmiešame s kyslou smotanou a nahrubo nastrúhaným syrom a osolíme. Zapekaciu misu potrieme olejom a rozložíme do nej podusenú zeleninu s cestovinami. Zalejeme smotanou zmiešanou so syrom, pokvapkáme olejom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Pečieme pri 180°C asi 25 minút.
Hruškové cestoviny s orechmi
Potrebujeme
- 150 g celozrnných cestovín
- 2 hrušky
- 1 jablko
- 100 ml suchého bieleho vína
- 100 ml brezového alebo agáve sirupu
- 1 lyžicu limetkovej šťavy
- 2 klinčeky
- 50 g orechov
- 60 g syru niva
- 1 lyžicu medu
- olej
- štipku mletej škorice
- lístky mäty
Postup
Cestoviny uvaríme vo vode, scedíme, pokvapkáme olejom a odložíme na teplé miesto. Hrušky ošúpeme, rozpolíme a vyberieme jadierka. Do hrnca nalejeme víno, sirup a limetkovú šťavu. Pridáme klinčeky, škoricu a hrušky. Zmiešame a varíme na miernom ohni 5 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladnúť. Jablko aj so šupkou umyjeme a nakrájame. Na na tanier uložíme cestoviny, hrušky s nakrájaným jablkom a pokvapkáme medom. Posypeme syrom Niva, posekanými orechmi a na ozdobenie použijeme lístky mäty.