Počas každej časti roka dozrievajú iné suroviny. Tento čas treba využiť. A ako lepšie sa dá využiť než pripravením chutných receptov, ktoré sú ideálne počas chladnejšieho septembrového počasia? Pozrime sa na ne.
Začnime hustou poctivou polievkou
Suroviny
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 gramov na jemno nakrájanej hokaido tekvice aj so semiačkami
- Tymián
- 1 liter horúceho zeleninového vývaru
- 50 gramov smotany na varenie
- Soľ
- Cukor
Postup
Na hlbokej veľkej panvici na oleji opražte cibuľu, cesnak až do zlatista. Potom primiešajte tekvicu, tymián a zalejte horúcim vývarom. Zakryte pokrievkou a nechajte variť na 20-25 minút. Popri varení opečte na olivovom oleji na panvici očistené tekvicové semiačka. Keď budú opečené, posypte ich soľou a cukrom. Keď sa polievka dovarí, rozmixujte ju ručným mixérom, až kým nebude jemná a potom pridajte smotanu a mixujte znovu.
Polievku podávajte s lyžicou smotany, zopár lístkami tymiánu a na vrch nasypte pražené tekvicové semiačka.
Neskorý letný šalát s mrkvou a paradajkou
Suroviny
- 600 gramov rôznych odrôd cherry paradajok
- 2 stredne veľké mrkvy
- 3 jarné cibuľky
- 1 červená čili paprička
- 25 gramov tekvicových semiačok
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice balzamikového octu
Postup
Nakrájajte paradajky, cibuľu a čili papričku. Očistite mrkvu a natenko ju nastrúhajte. Všetky tieto suroviny zmiešajte vo veľkej mise a pridajte tekvicové semiačka. Zalejte olivovým olejom, balzamikom, trochu osoľte a okoreňte čiernym korením.
Slivky, mandle, koláč. Výborná kombinácia!
Suroviny
- Jeden balík predpripraveného lístkového cesta
- 4 polievkové lyžice mletým mandlí
- 25 gramov lúpaných mandlí v celku
- 800 gramov sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
- 3 polievkové lyžice cukru
Postup
Rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Na plech umiestnite predpripravené cesto. Posypte mletými mandľami a slivkami. Následne pridajte cukor a druhé mandle. Pečte v rúre 18 až 20 minút, pokiaľ cesto nebude zlatisté a slivky mäkké. Po dopečení nechajte na 10 minút vychladnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!