Bezlepkový život – dobrovoľne alebo nasilu?

Čo je to vlastne ten lepok a čo to znamená, že má niekto celiakiu? To si už nikdy nemôže dať kúsok torty alebo pizzu? Asi každý zareaguje na bezlepkovú diétu rovnako. Odmalička sme zvyknutí na babkine kysnuté koláče, chlieb s džemom na raňajky, bryndzové halušky, keksíky… A potom sa objaví strašiak menom celiakia a rozprávky je koniec. Ale vôbec to tak nemusí byť. Neznášanlivosť lepku vám možno zmení život, ale určite ho neukončí.

Niektorí ľudia sa dobrovoľne vzdávajú toho, čo si iní nemôžu dovoliť. V 21. storočí žijú mnohí v prepychu a tento luxus často zasahuje aj naše zdravie. Chceme vyskúšať drahé diéty, ktoré vôbec nepotrebujeme. A tento trend sa týka aj bezlepkovej diéty. Je však rozdiel medzi nedobrovoľným životným štýlom a dobrovoľnou diétou. Keď nemusíte, lepok zo svojho jedálnička určite nevylučujte. To radia aj odborníci.

Celiakia a pohánka
Život bez lepku môže byť zo začiatku náročný, ale určite nie je nezvládnuteľný.

Niekoľko faktov na začiatok

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom lepok poškodzuje črevá a spôsobuje ľuďom rôzne ťažkosti. Väčšinu ľudí trápia kŕče v bruchu, bolesti kĺbov, ale aj únava. Existuje však aj alergia na lepok, ktorá sa niekedy zamieňa s celiakiou. Nejde o to isté ochorenie, ale príznaky môžu byť rovnaké alebo veľmi podobné.

Alergia na lepok sa väčšinou prejavuje tráviacimi ťažkosťami a kožnými problémami. Ak máte pocit, že spadáte do tejto kategórie, vylúčte zo stravy lepok na dva až tri týždne a pozorujte, čo to s vami spraví.

S lepkom či bez neho?

Lepok sa niektorým ľuďom, laicky povedané, “lepí” na žalúdok, ktorý to potom nedokáže stráviť a spôsobuje im tráviace problémy. Preto majú niektorí ľudia pocit, že sa po lekvárovej buchte cítia ťažkí a unavení. Organizmus pri potravinách, ktoré nevie celkom dobre spracovať, musí viac “zabrať” a unaví tým celé telo.

Celiakia a pečivo
Niektorí ľudia pečivo jednoducho nedokážu stráviť.

Nesnažte sa všetok lepok v cestovinách a pečive nahradiť bezlepkovými variantmi. V mnohých prípadoch si môžete viac uškodiť ako pomôcť. Pri výbere bezlepkových výrobkov pozorne čítajte etikety. Síce neobsahujú lepok, ale ako náhradu za neho používajú výrobcovia viac tuku a cukru. Vôbec teda nemusí platiť, že pri držaní bezlepkovej diéty schudnete, práve naopak. Odborníci navyše varujú, že ak vám lepok nespôspobuje ťažkosti, radšej sa bezlepkovej diéte vyhnite. Môžete si spôsobiť problémy, ktorých sa už nezbavíte.

Ak ste na druhom brehu a lepok vám spôsobuje vážne problémy, nezúfajte. Dnes už existuje množstvo chutných receptov, pri ktorých na kúsok pečiva ani nepomyslíte. Treba si len zvyknúť na to, že namiesto špagiet si dáte ryžové rezance a keksík ku káve nahradíte kúskom kvalitnej čokolády.

Celiakia a potraviny
Lepok môžete nahradiť inými potravinami – často oveľa zdravšími.

Zvyk je železná košeľa

Zo začiatku bude táto zmena náročná a chuť na pizzu a zákusok vás bude prenasledovať aj v snoch, ale všetko je to iba o zvyku. Vašim priateľom a rodine vysvetlite, že to nerobíte z rozmaru a múka vám naozaj škodí. Najťažšie to asi budú znášať babičky, ktoré sa vyžívajú v pečení klasických koláčov – tým jednoducho kúpte zásoby bezlepkovej múky. Vy sa zásobte orieškami, semiačkami, zeleninou, ovocím a vyžívajte sa v hľadaní nových receptov, ktoré osviežia váš jedálniček.

Celiakia a zdravá strava
Nové recepty bez lepku osviežia váš jedálniček.

V prvých týždňoch však pozorne čítajte etikety všetkých výrobkov. Po čase si nájdete potraviny, ktoré sa vám osvedčia a v supermarketoch strávite oveľa menej času. Nájdite si reštaurácie, ktoré ponúkajú aj bezlepkové verzie jedál a nebojte sa vyraziť si na večeru s priateľmi. Bezlepkovú diétu berte ako nový životný štýl, ktorý vám do života priniesol výzvu.

Raňajkové palacinky bez lepku

Pri bezlepkovej diéte si nemusíte odopierať svoje milované jedlá, stačí ich len trochu pozmeniť. A to platí aj pre palacinky. Keď máte chuť na sladké raňajky, vyskúšajte túto rýchlu a jednoduchú banánovú palacinku.

Celiakia a bezlepkové palacinky
Palacinky bez múky sú jednoduché a chutné.

Ingrediencie

  • 1 väčší banán
  • 2 vajíčka

Postup

V miske roztlačte vidličkou banán, pridajte vajíčka a poriadne premiešajte. Vystrihnite si papier na pečenie vo veľkosti panvice, rozohrejte si ju a položte na ňu papier. Nalejte pripravenú zmes a nechajte palacinku prepiecť na strednom plameni. Vďaka papieru nemusíte použiť žiadny olej a palacinku ani neotáčate. Potom len stiahnite panvicu z plameňa a nechajte palacinku chvíľu oddychovať. Posypte orieškami, kokosom, polejte javorovým sirupom a vychutnávajte si krásne ráno bez lepku.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Strava Zdravie

Bezlepkový život – dobrovoľne alebo nasilu?

0
Novinky Rozhovory Šport Zdravie

Lucia Debnárová: Už ma nebaví mužom vysvetľovať, že športové pretláčanie je iné, ako to v rámci zábavy pri pive

0
Lifestyle Novinky Osobnosti

MFF Karlove Vary 2017: Náhľad do zákulisia

Navigácia

Magazíny